All in Destinatii

Franta | Mougins, satul care l-a sedus pe Picasso, la o aruncatura de bat de Cannes

Cu amprenta trecutului pastrata subtil si vederi panoramice ale golfului Cannes, Insulelor Lérins si Grasse, cu armonia culorilor si lumina cazand perfect, satul cocotat a sedus multi artisti si multe personalitati: Cocteau, Paul Eluard, Winston Churchill, Christian Dior, Catherine Deneuve, Edith Piaf, Jacques Brel, insa, dintre toti, Pablo Picasso a devenit cel mai faimos locuitor al acestuia.

Italia | Catania, intre dezamagire si adulare. Ce poti vedea gratuit in orasul cuibarit la poalele celui mai activ vulcan din Europa si unde sa te cazezi

Lumina cernuta pe cladiri vechi, scaldand in tonuri trandafirii batrane ziduri, si mirosuri care mai de care, ridicandu-se de sub podul pe care trenurile trec in graba, apoi haosul si mizeria, captusind piete si strazi intesate cu marfuri, comercianti, cumparatori si gura-casca, m-au facut sa dau un pas inapoi de indata ce m-am indepartat de Piazza Borsellino, statia unde am coborat din autobuz si am luat drumul cazarii in Catania, oras pe care nu l-am iubit din prima si nici prind gand nu mi-a trecut faptul ca voi ajunge sa il ador. 

Uzbekistan | Samarkand: poezia legendarului oras de pe Drumul Matasii

Intins in valea raului Zerafshan (fara aur) si flancat de pintenii muntilor Pamir-Alai, Samarkand a pretins echitate cu Roma si Babilon, arheologii datand asezarea cel putin in secolul al VI-lea ВС. Martor al intregii istorii a Asiei Centrale, a fost pana in secolul al XVI-lea primul oras din Transoxiana ca populatie, cultura si comert: rutele comerciale terestre dintre China si Europa, s-au intalnit aici pentru a forma o rascruce majora pe Drumul Matasii.

Slovenia | Izola: povesti de-o varsta cu timpul, pe sub arcadele de piatra ale uneia dintre cele mai frumoase asezari de pe litoralul sloven

In calatoria cu masina in Slovenia, parea ca nu noi am ales itinerarul, ci ca el ne-a dus pe unde a voit. Adevarul este ca ne-am lasat condusi catre asezari de unde nu ne mai venea sa plecam. Una dintre ele este Izola.

Asa cum ii sade bine unui oras pescaresc, Izola ne-a dat intalnire in port si ne-a potolit foamea cu portii generoase in care fructele de mare si-au facut loc din plin. 

Un pranz perfect pe malul apei, cu barci leganandu-se alene la cateva zeci de metri de noi.

Slovenia | Piran: poezia apusului intr-un cadru medieval, cu zgomotul valurilor in fundal

Daca esti in cautare de romantism atemporal si povesti medievale, iti sugerez sa iei in calcul Piran.

Cand am ajuns, soarele isi strangea in evantai razele, smaltuind barcile ce se leganau alene in port. Peste asezarea a carei istorie indelungata este cioplita in zidurile de piatra, se asternuse linistea. Doar marea cea fara de sfarsit se incapatana sa murmure in fundal.

Spania - Mallorca | Valldemossa: un loc care promite sa inspire si sa provoace. Destinatia de vacanta care pune in miscare mintea si sufletul.

In cingatoarea stranie a chiliei numarul 4 de la fosta manastire cartuziana din Valldemossa, am deslusit ravasitoare povesti de viata. Ah, pasii muti prin gradina de la Cartoixa in timp ce ascultam “Preludiul picaturii de ploaie” de Chopin, stiind ca el a compus-o chiar acolo!

Din iunie pana in septembrie e forfota pe strazile tivite de case cu ziduri de culoarea mierii. Chiar si-asa, Valldemossa isi pastreaza puterea de seductie.

Spania-Mallorca | Frédéric Chopin & George Sand Museum- locul unde s-a scris o ravasitoare poveste de iubire in Valldemossa

“… o uriasa manastire cartusiana intre stanci si mare … fara manusi si fara sa-mi ondulez parul, la fel de palid ca intotdeauna, intr-o chilie ale carei usi Parisul ...” Valldemossa, decembrie 1838

In octombrie 1838, dupa cateva luni de aventura amoroasa la Paris, George Sand si Frederic Chopin au decis sa plece intr-o excursie pe insula Mallorca. Petrecusera vara impreuna, departe de privirile curiosilor, facand vizite frecvente la atelierul pictorului Delacroix.