Omiesiunadecalatorii

〰️

Omiesiunadecalatorii 〰️

Cele mai citite locatii:


Arhiva

Vacanta in Dubai in perioada Ramadanului: avantaje si dezavantaje

Vacanta in Dubai in perioada Ramadanului: avantaje si dezavantaje

Primul pas pentru o vacanta reusita este sa te informezi din timp. Cu totii stim asta, insa cateodata actionam la impuls. Cel putin, asta mi se intampla mie, in special cand era vorba de un city break.

La un moment dat, pretul mic al biletelor de avion m-a determinat sa aleg ca destinatie de vacanta Dubai. Pana aici, nimic nepotrivit, insa cand am inceput sa strang informatii, mi-am dat seama ca era perioada Ramadanului. Auzisem o multime de lucruri de la cei care ajunsesera in aceasta perioada, motiv pentru care m-am impacientat. Parca-parca imi venea sa schimb destinatia, asumandu-mi riscul de a pierde niste bani. Nu am facut-o, zicandu-mi “ce o fi, o fi!“. Si a si fost! Mult mai bine decat ma asteptam, caci in ultima vreme lucrurile s-au schimbat si in Dubai: povestea cu “nu poti bea apa in public in timpul zilei” e istorie, insa sunt cateva reguli de bun simt pe care trebuie sa le ai in vedere.

Pentru ca se tine dupa fazele lunii islamice, datele exacte ale Ramadanului se schimba de la an la an. Anul acesta este in perioada 28 februarie-30 martie 2025. Daca si tu ai achizitionat bilete si te-ai trezit ca vei ajunge in perioada Ramadanului, probabil esti usor ingrijorat, nestiind la ce sa te astepti. In timp ce comportamentele culturale de baza pentru intrarea intr-o tara musulmana pot fi usor de inteles, exista alte lucruri de care ca turist trebuie sa tii cont in timpul Ramadanului. Iata ce trebuie sa stii:

Ramadanul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, ceilalti patru fiind: credinta (shahadah), rugaciunea (salah), actele de caritate (zakat) si pelerinajul la Mecca (Hajj). Este o luna sacra in care pacea, armonia si spiritualitatea se afla in centrul atentiei, o perioada de reflectie si respect. Aceasta perioada este respectata prin mai mult timp petrecut in rugaciune si alaturi de cei dragi, iar postul este o obligatie, nu o optiune, asa ca musulmanii postesc din zorii zilei pana la asfintit. Trebuie sa precizez inca de la inceput ca in timpul Ramadanului din Dubai copiii mai mici, in special cei sub 6 ani, nu participa la postul musulman si non-musulman, iar copiii intre 7 si 12 ani pot incepe sa respecte postul pentru perioade scurte de timp. De asemenea, exista multe circumstante in care un musulman poate fi scutit de post.

Postul este intrerupt la maghrib (ora de rugaciune la apusul soarelui) prin tragerea unei salve de tun, urmata de vocea muezinului, care rasuna din difuzorul unei moschei. Aceasta traditie se pastreaza din 1960. Cinci salve de tun sunt trase in locuri diferite: Burj Park, locurile de rugaciune Eid din Al Mankhool si Al Baraha, Madinat Jumeirah si Dubai City Walk.

Ce trebuie sa iei in calcul daca alegi sa vizitezi Dubaiul in perioada Ramadanului?

O calatorie in Dubai in perioada Ramadanului vine cu avantaje si dezavantaje. Daca ti se potriveste, evident, tu decizi.

Sa incepem cu avantajele!

Este o perioada potrivita daca vrei sa economisesti bani: preturi mai mici la cazare si la biletele de avion.

In timpul zilei orasul este relaxat, aglomeratia nu-ti va da batai de cap.

La apus, toata lumea e invitata sa simta bucuria prin intermediul gamei de evenimente serale, iar centrele comerciale isi prelungesc programul de functionare pentru a gazdui activitatile tarzii din noapte, specifice Ramadanului.

Reprezinta una dintre cele mai potrivite modalitati de a intelege cultura locala. Multe restaurante ofera mese speciale pentru perioada Ramadanului cu meniuri din bucataria traditionala a Emiratelor. Fructele, cerealele, iaurtul si budincile sunt principalele componente ale suhoor (micul dejun inainte de rasarit), in timp ce la Iftar se servesc feluri de mancare cu orez si carne. Prietenii si familia se aduna pentru a se bucura de o masa impreuna, un adevarat festin, dupa o zi lunga de post. De obicei, inainte de rugaciune se mananca cateva curmale si se bea cafea sau apa.

Dezavantajele ar fi:

Ca turist, poti fi “incurcat” de faptul ca in timpul zilei nu poti manca unde vrei, avand in vedere faptul ca nu toate restaurantele sunt deschise, iar seara, daca nu ai rezervare, timpul de asteptare pentru o masa libera poate fi destul de lung. Desi nu trebuie sa tii post, e frumos sa arati respect fata de cei care tin, prin conduita ta.

Magazinele pot avea un program schimbat fata de restul anului, unele fiind inchise toata ziua si deschise aproape toata noaptea, insa nu vei avea nicio problema in a gasi un supermarket deschis pe tot parcursul zilei.

Un alt dezavantaj ar fi faptul ca dupa apusul soarelui soselele se aglomereaza, astfel ca traficul poate fi foarte dificil, haotic, deoarece oamenii se grabesc la Iftar.

In perioada Ramadanului, sa o tinuta adecvata in mall sau pe strada, este o dovada de respect fata de obiceiurile locale.

Ca sa fiu sigura ca pleci in vacanta lamurit, incerc sa anticipez cateva intrebari care nu-ti dau pace, raspunzandu-ti punctual:

  • Poti sa mananc ca non-musulman in timpul Ramadanului? Da si nu! Dupa cum am explicat mai sus, nu trebuie sa manci in public sau in fata celor care postesc, din respect.

  • Nici macar nu pot bea apa in timpul Ramadanului in public? Este adevarat ca musulmanii se abtin chiar si de la a bea apa, insa ca turist, poti face acest lucru. E de bun simt sa fii discret, insa.

  • Exista un standard de imbracaminte in timpul Ramadanului? Evident, nu. Doar, “cu masura” bunului simt.

  • Poate un non-musulman sa participe la Iftar? Da, non-musulmanii sunt bineveniți sa participe la un Iftar si sa se bucure de experienta.

  • Pot turistii sa bea alcool in timpul Ramadanului? Un alt lucru care a evoluat de-a lungul anilor. Turistilor non-musulmani li se permite sa bea alcool in Dubai, cu toate acestea, este putin probabil ca in aceasta perioada alcoolul sa fie servit oriunde, inainte de Iftar.

Atractiile vor fi deschise in perioada Ramadanului de anul acesta (2025) ?

Cele mai multe atractii din Dubai vor ramane deschise pe tot parcursul Ramadanului, inclusiv parcurile tematice, Marea Moschee din Abu Dhabi si muzeele. Totusi, pot exista variatii in programul acestora. E bine sa verifici acest lucru.

Cum este vremea in martie?

In ceea ce priveste vremea, luna martie este perfecta: temperatura medie este de 31 grade C, apa marii are o temperatura medie de 25,4 grade C, iar soarele rasare la ora 5:57 si apune la 18:42.

Unde te cazezi

In ceea ce priveste cazarea, ai numeroase optiuni, inclusiv cu buget redus. Arunca o privire aici pentru a vedea ce ti se potriveste.

Ghid Dubai

Ca sa nu mai pierzi timpul cu documentarea, am strans toate informatiile care ai nevoie: transport, transfer, telefonie, atractii, intr-un Ghid Dubai

Conditiile de intrare in Dubai

Accesul in Emiratele Arabe Unite se face pe baza pasaportului simplu, care trebuie sa aiba o valabilitate de minimum 6 luni de la data intrarii pe teritoriul statului si pot sta pana la 90 de zile, intr-un interval de 180. Pasaportul temporar romanesc nu este recunoscut de autoritatile statului, iar politia de frontiera nu va permite intrarea titularilor acestui tip de pasaport pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. Pentru informatii suplimentare acceseaza MAE Dubai.

Ce companii opereaza zboruri din Romania in Dubai? Cat dureaza zborul?

Wizz Air si FlyDubai opereaza curse catre Dubai. Zborul dureaza in jur de 5 ore. Zboruri din Bucuresti si din Cluj Napoca. Poti verifica pretul biletelor/rezerva, accesand linkul oficial Wizz Air, aiciWizz Air aterizeaza atat pe Dubai International Airport (DXB) , cat si pe aeroportul Abu Dhabi. Iata Cum ajungi de la Aeroportul Abu Dhabi in Dubai

Cred ca te-ai lamurit cu privire la ce e permis si ce nu e permis sa faci in timpul Ramadanului, asa ca nu-mi ramane decat sa-ti mai spun care este salutul potrivit: „Ramadan Kareem”.

Daca-mi lasi o intrebare in rubrica pentru comentarii (de mai jos), iti voi raspunde cu drag. In plus, cand te intorci din vacanta, astept impresii.

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. E o bucurie faptul ca ne urmaresti, dar si o obligatie: aceea de a veni mereu in sprijinul tau cu informatii utile, recomandari si sfaturi pentru vacante fara cusur.

Te rugam sa nu uiti ca avem si pagini de social media: un canal de YouTube unde incercam sa aducem plus valoare articolelor noastre prin video si sunet, o pagina de Instagram unde incarcam fotografii din aventurile noastre si o pagina de Facebook unde poti fi la curent cu ultimele noastre articole si informatii.

Poate te intereseaza si:

Cum sa-ti organizezi prima vacanta in Dubai. Tot ce trebuie sa stii: transport, telefonie, cazare, atractii

Dubai. Madinat Jumeirah, intr-o dupa-amiaza

Hilton Dubai The Walk- impresii

Waldorf Astoria, sofisticatul hotel din Palm Jumeirah

Nu ezita sa ne contactezi pentru orice informatie legata de travel, pe oricare dintre canalele de social media O Mie si Una de Calatorii si vom face tot posibilul sa te ajutam.

Inspira-te din O Mie si Una de Calatorii si organizeaza-ti vacante de neuitat!


10537165_856409991045464_3147519554363317404_n.jpg
Cu masina in Turcia: 10 intrebari si raspunsuri

Cu masina in Turcia: 10 intrebari si raspunsuri

Turcia | Alacati- locul perfect pentru windsurfing si kitesurfing, chiar daca esti incepator

Turcia | Alacati- locul perfect pentru windsurfing si kitesurfing, chiar daca esti incepator