Omiesiunadecalatorii

〰️

Omiesiunadecalatorii 〰️

Cele mai citite locatii:


Arhiva

Romania | 2 muzee de vizitat in Sighisoara: Casa Breslelor si Casa Armelor si Hartilor

Romania | 2 muzee de vizitat in Sighisoara: Casa Breslelor si Casa Armelor si Hartilor

Sighisoara. A nu stiu cata oara! Imi creionasem in minte o harta a zilei, cand am dat nas in nas cu Dorin Stanciu, tobosarul cetatii. L-am urmarit minute bune: dadea binete tuturor turistilor si, dupa ce scotea din manseta straielor medievale cateva replici, intra in vorba cu fiecare. Ne-a uimit cat de bine-i sade in pielea personajului.

L-am intalnit fix in ziua plecarii. Am schimbat doua-trei vorbe in Piata Cetatii, dupa care ne-a invitat in sala Baroc a Primariei. Aici ne-a vorbit mult si cu nesat despre Sighisoara de ieri si de azi.

Vine in cetate weekend de weekend si bate toba, anuntand evenimente importante. Ii place sa stea la taclale, rade zgomotos spre deliciul publicului, insa este serios cand vorbeste despre trecutul cetatii.

„Lume, lume, sa stie tot natul, tobosarul va spune … Am zis!” Zis si facut! Gratie lui, am vizitat doua muzee ce gazduiesc expozitii interesante: Casa Breslelor si Casa Armelor si Hartilor.

Ma fascineaza vechea cetate a Sighisoarei si, cu toate ca-i stiu povestea, imi face placere sa o ascult. Iar si iar. Alaturi de Dorin am facut o calatorie in timp. Pe parcurs, ni s-au alaturat Damaris si Andrei.

Am luat la pas strazile pietruite si am revazut cele 9 turnuri de aparare ce au supravietuit timpului: Turnul cu ceas, Turnul tabacarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor. Ti-am vorbit despre ele, nu demult (daca nu ai citit articolul, il gasesti aici).

La propunerea lui Dorin, primul popas l-am facut la Casa Breslelor. Ei, bine: daca vrei sa afli povestea breslelor care au avut un rol important in dezvoltarea orasului, este musai sa vizitezi muzeul. Exponate autentice: unelte, echipamente si masinarii folosite in urma cu peste 100 de ani de catre mestesugarii sasi din Sighisoara si din imprejurimi, pastreaza un strop din parfumul de altadata. Toate sunt insotite de descrieri.

Cladirea dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea si este situata in vecinatatea Turnului cu Ceas.

Program de vizitare:

👉 luni-sambata-10:00-18:00, duminica10:00-17:00

Taxa de vizitare

👉adulti: 20 lei, elevi/studenti: 10 lei, bilet comun Casa Breslelor+ Casa Armelor si Hartilor: 25 lei

Ne-am indreptat apoi catre Casa Armelor si Hartilor. Am fost incantati de expozitiile tematice. De-i treci pragul, ai ocazia sa vezi:

  • peste 500 de harti, litografii si gravuri reprezentand regiuni istorice romanesti, planuri de orase, dar si tarile lumii;

  • piese originale de armament incepand cu secolul 300 i.Hr. pana la inceputul secolului XX (peste 200 de arme, din antichitate si pana in perioada regalista romaneasca) si armuri;

  • piese numismatice de pe intregul mapamond (acopera o perioada de peste doua milenii si jumatate), monede din perioada medievala si moderna, inclusiv cea mai veche moneda batuta pe teritoriul Romaniei;

  • una dintre cele mai mari colectii de carte veche din Transilvania si din tara, incepand cu secolul al XVI si pana la inceputul secolului al XX-lea.

Am incheiat ziua la o cafea. La ultima vizita eu am ales Cafeneaua Atelier, asa ca de data aceasta i-a venit randul lui Iulian. Impreuna cu Dorin, Damaris si Andrei am depanat povesti la UP Specialty Coffee. Aici, in umbra personajului-tobosar, am descoperit omul: actorul si profesorul de arte plastice Dorin Stanciu.

Daca nu te-ai hotarat in privinta cazarii, iti sugerez sa arunci o privire la Boutique Hotel von Graf. Un exterior roz bombon, incadrandu-se perfect intre casele zugravite in galben pai, verde mar sau caramiziu. Un interior imaculat. Aer rustic, simplitate care te relaxeaza.

Unde gasesti hotelul? Pe Strada Tamplarilor la numarul 4. Aici l-am prezentat pe larg.

 

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Este o bucurie faptul ca ne urmaresti, dar si o obligatie: aceea de a veni mereu in sprijinul tau cu informatii utile, recomandari si sfaturi pentru vacante fara cusur.

Te rugam sa nu uiti ca avem si pagini de social media: un canal de YouTube unde incercam sa aducem plus valoare articolelor noastre prin video si sunet, o pagina de Instagram unde incarcam fotografii din aventurile noastre si o pagina de Facebook unde poti fi la curent cu ultimele noastre articole si informatii.

Nu ezita sa ne contactezi pentru orice informatie legata de travel, pe oricare dintre canalele de social media O Mie si Una de Calatorii si vom face tot posibilul sa te ajutam.

Inspira-te din O Mie si Una de Calatorii si organizeaza-ti vacante de neuitat!

Norvegia | Cu ce ajungi de la TORP Sandefjord Airport in Oslo. Ce facilitati ai in aeroport, in autogara si in gara din Oslo.

Norvegia | Cu ce ajungi de la TORP Sandefjord Airport in Oslo. Ce facilitati ai in aeroport, in autogara si in gara din Oslo.

Romania | Sighisoara, intr-un weekend: povesti medievale rostogolindu-se pe caldaram

Romania | Sighisoara, intr-un weekend: povesti medievale rostogolindu-se pe caldaram