Maroc | Marrakech - informatii, sfaturi si recomandari pentru o vacanta pe cont propriu
Marrakech. Pestrit, zugravit in tonuri de rosu-ocru, cu accente de albastru-cobalt, orasul imperial te seduce sau te dezgusta, te fascineaza sau te intriga. In nici un caz nu te lasa indiferent. Inseamna deopotriva linistea din Gradinile Majorelle ale lui Yves Saint Laurent sau din Palatul Bahia, cantecul muezinului si forfota celei mai mari piete din Africa. Melancolia nu-si are locul aici. Simtul olfactiv, declansat de duhoarea din ganguri sau de mirosurile tonice de condimente, de fumul inecacios ce se ridica seara de seara de la tarabele din piata Jemma el Fnaa sau de aburul mentolat al nelipsitului ceai de menta, de izul gretos al articolelor din piele sau de aromele mirodeniilor, te apropie sau te departeaza de Marrakech. Fluctuatii pasagere, in functie de situatie, de loc si, nu in ultimul rand, de starea emotionala. Pe mine m-a atras de partea sa: culorile vii mi-au imprumutat entuziasmul si aromele au amplificat placerea de a gusta bucataria locala.
Am aterizat pe Aeroportul Menara (RAK), folosit, in special, de catre turistii care calatoresc in zona centrala. Este un aeroport mic, cu 2 terminale. Prima impresie: wow! Modul in care au fost integrate elementele traditionale marocane intr-un design contemporan, astfel incat un spatiu modern, sigur, functional, sa poarte amprenta locala si sa fie prietenos, m-a surprins, recunosc. Panouri din aluminiu alb, cu modele ornamentale islamice stilizate, imbraca structura si creeaza un efect deosebit, dantelat, conferind terminalului o luminozitate care se schimba in functie de momentele zilei. Lumina patrunde cu generozitate prin ferestrele care nu sunt de sticla, asa cum te-ai astepta, ci sunt module fotovoltaice.
Facilitati oferite in aeroport: bancomat, schimb valutar, duty-free, magazine cu produse alimentare, bauturi si suveniruri, loc de depozitare pentru bagaje, conexiune Wi-Fi gratuita, 2 standuri de unde iti poti achizitiona o cartela cu internet- INWI si Orange( aproximativ 5 euro pentru 5 GB).
Cum ajungi de la aeroport in oras?
Aeroportul Menara se afla la 6 km sud-vest de centrul orasului Marrakech. Poti ajunge in oras cu autobuzele locale, shuttle, taxi
Autobuzele locale 11, 12, 18, 20 si 33 conecteaza aeroportul cu centrul orasului Marrakech. Statiile se afla la 500 de metri de terminal (la Avenue Guemassa). Autobuzul 11 acopera ruta din districtul M’Hamid pana la statia situata in apropiere de Jeema El Fna. Pretul unei calatorii este de 4,00 MAD.
Autobuzele expres nr. 19 (Wi-Fi gratis) asigura transferul catre diverse locatii din oras: Jemaa el Fnaa, Hivernage, Sidi Mimoun, Jemaa el Fna, Bab Doukkala, Gueliz Plaza, AV Mohhamed VI. Statia se afla la 800 m de iesirea din aeroport. Pretul unei calatorii este de 30 MAD (Pastrati biletul, caci, intr-un interval de max 14 zile, va puteti intoarce la aeroport gratis, aratandu-l). Biletele se achizitioneaza de la sofer. Autobuzele circula la fiecare 20-30 de minute, in intervalul 6:00- 23:30. Durata calatoriei pana la statia Jemaa el Fna este de aproximativ 30 de minute.
Atentie! In weekend, autobuzele circula mai rar.
Taxi. Nu departe de terminal se afla o parcare unde veti gasi multe taxi-uri. Pe un panou este scris tariful: 60 MAD. Noi nu am reusit sa ajungem la acest pret, cu toate ca am negociat la sange. Am platit 100 MAD. In aproximativ 20 minute eram in Medina. In functie de trafic, transferul dureaza intre 15-30 de minute.
Sfat: Ignorati taximetristii binevoitori care asteapta la iesire. Pretul cerut de ei nu este unul mic. Dimpotriva.
Cu masina inchiriata ai program flexibil, asadar poti lua in calcul si aceasta varianta. In Maroc nu am inchiriat masina. In general, alegem https://www.rentalcars.com/. Ai nevoie de un card de credit pentru garantie (pe numele soferului). Daca alegi sa faci o asigurare premium la firma care iti inchiriaza masina, atunci nu vei mai fi nevoit sa lasi garantie, insa costul inchirierii se dubleaza. De obicei, masina vine cu plinul facut, asadar, o vei returna in aceleasi conditii.
Sfaturi:
Verificati masina atunci cand o ridicati si faceti cateva poze sau un filmulet, pentru a va asigura ca nu veti avea neplaceri la returnare.
Nu uitati sa luati bonul care anuleaza retinerea garantiei. Uneori dureaza si 2-3 saptamani pana cand banii va intra in cont, asadar nu trebuie sa va faceti griji, daca totul a fost ok la returnare.
Verificati daca masina are o limita zilnica de km, caci acest lucru vine cu costuri suplimentare: va trebui sa platiti pentru km parcursi peste aceasta limita.
Unele companii accepta si cardul de debit ( putine), insa verificati inainte de rezervare tipul de card ce vi se solicita pentru garantie, pentru a nu va trezi cu un refuz atunci cand vreti sa ridicati masina.
Unde te cazezi ?
In Marrakech ai de unde alege: de la cazarea intr-unul dintre sutele de riad-uri, pana hotelurile exclusiviste. O camera dubla intr-un riad incepe de la 25 de euro pe noapte ( recenzii foarte bune pe Booking), insa poate depasi 1000 de euro. Multe ofera lectii de gatit sau un hamam relaxant, servicii de infrumusetare sau masaj, mese la lumina lumanarilor sau decor inspirat de palat. O camera dubla cu mic dejun inclus, la un hotel de 3 stele, cu recenzii bune pe booking, porneste de la 50 de euro/noapte.
De ce sa alegi un riad?
Un riad combina luxul unui palat, caldura unei case de familie si simplitatea de a sta sub cerul instelat. Multe dateaza din secolul al XVII lea si au fost transformate in case de oaspeti spectaculoase. Dincolo de usile din lemn vei fi surprins sa descoperi o curte linistita, cu fantana sau piscina in centru, gradini cu portocali si intranduri confortabile pentru relaxare. Zidurile groase, fara ferestre exterioare, blocheaza zgomotul orasului si mentin racoarea in interior. Avand camere putine in comparatie cu un hotel, poti avea parte de un serviciu personalizat exceptional. Aceste case sunt conduse mai mult pe linia pensiunilor sau a hotelurilor de tip boutique. Cele mai multe sunt grupate in jurul Medinei, acolo unde se petrece actiunea, unde magarii si mopedele aluneca pe stradute sinuoase, unde tarabele sunt intestate de marfuri, iar culorile sunt vii si de unde, vrei, nu vrei, toate drumurile duc in piata Jemma el Fnaa.
Eu imi doream o experienta autentica, un sejur unic, prin urmare, cazarea intr-un riad era cat se poate de potrivita. Pe de alta parte, si hotelurile imi faceau cu ochiul, asa ca am ales ambele variante.
Riad Dar Yema. In Medina, intr-un paienjenis de stradute, cu greu l-am gasit, insa, de cum i-am trecut pragul, ne-am trezit intr-o alta lume. O minunata casa marocana, datand din secolul al XVII lea, in care traditia se imbina cu bunul gust, a fost locul in care linistea si calmul pusesera stapanire. Micul dejun, servit sub portocali, ne-a adus mai aproape de bucataria marocana.
Detalii atent alese, facilitati de 5 stele, restaurante ce includ preparate din bucataria franceza si marocana (meniu buffet si à la carte), asa as descrie, pe scurt, cea de-a doua cazare- Hôtel & Ryads Barrière Le Naoura. Este localizat intr-o zona linistita, la aproximativ 10 de minute de mers pe jos de Jemma el Fnaa.
Asadar, riad sau hotel? Raspunsul il puteti gasi aici: Cazare in Marrakech, Maroc: riad sau hotel?
Sfat: Pentru o vacanta reusita, acorda suficienta importanta locului unde te vei caza! Ai rabdare si citeste review-uri! Nu uita: cand vine vorba de cazare in Marrakesh, nu pretul trebuie sa primeze, ci confortul!
Ce sa nu ratezi?
Piata Jemma el-Fnaa
La primele ore ale diminetii, comercianti vicleni roiesc sa-si ocupe locurile pe care au pus stapanire de cand se stiu. Urmeaza imblanzitorii de cobre, vanzatorii de iluzii si scamatorii. Apoi, cersetorii. Forfota te ameteste. Te invarti printre vraci, ghicitori in stele, femei care picteaza cu henna. Esti cuprins de un sentiment nemaintalnit: sa stai si sa privesti sau sa te amesteci si sa intri in jocul lor. Depinde doar de tine daca vrei sa fii spectator sau actor. Seara de seara, piata se umple de restaurante mobile. Zeci de feluri de mancare iti fac cu ochiul: tajine cu pui, tajine de miel cu prune uscate, tajine de camila cu smochine si garnitura de couscous. Pe cat de indoielnice, pe atat de delicioase.
Medina
Recunosc, la prima intalnire cu Medina ne-a izbit imaginea fatadelor batrane, roase de timp. Apoi, ne-am obisnuit. Ne-am ratacit pe aleile sinuoase, intr-un labirint claustrofob de strazi din care parea ca nu mai iesim.
Din orice punct al orasului vei zari Moscheea Koutoubia, cea mai inalta moschee din Maroc (70m). A fost construita in secolul al XII lea de sultanul Yakoub Al-Mansour si reprezinta un exemplu clasic de arhitectura marocano-andaluza.
Palatul Bahia
Are forma unui mare riad, iar impreuna cu gradinile ocupa o suprafata de 8000 mp. Timp de 14 ani cei mai priceputi mesteri ai Marocului au lucrat la acesta. Inceput in 1860 pentru Si Moussa, marele vizir al sultanului, palatul a fost extins si decorat ulterior de catre fiul si succesorul sau, Ahmed ben Moussa said Hmad, care l-a numit Bahia- dupa numele sotiei preferate cu care a locuit in palat alaturi de alte 3 sotii si 24 de concubine. Chiar si fara mobilier a reusit sa transmita rafinamentul, asadar numele care in traducere inseamna „frumos” sau „stralucitor”, i se potriveste de minune. Stucaturi fine si tavane sculptate migalos in lemn de cedru se juxtapun mozaicurilor in care s-au cuibarit culori tipatoare: albastru-cobalt, verde-smarald si ocru. Arhitectura cu influentele andaluze, imbina stilul islamic si marocan. Maroc - De ce sa nu ratezi Palatul Bahia daca te afli in Marrakech
Gradinile Majorelle
O oaza de verdeata si liniste in mijlocul unui oras aglomerat, haotic, gradinile au fost realizate in anii 20 de catre artistul Jacques Majorelle. In 1980 au intrat in posesia lui Yves Saint Laurent.
Excursii din Marrakech
La tot pasul vei vedea numeroase panouri cu excursii in imprejurimi. Nu alege imediat! Studiaza mai intai oferta! Daca nu vrei sa apelezi la agentiile locale,poti lua in calcul Get Your Guide. Am folosit aplicatia, deseori, si recomand. Poti reprograma, chiar anula excursia/turul si recuperezi destul de repede banii. Dupa rezervare vei primi detaliile organizatorului.
Din Marrakech puteti ajunge in Essaouira sau Agadir si cu transportul local, de la microbuze cu 16 locuri pana la autocare pentru 54 de persoane. SUPRATOURS functioneaza ca o completare a retelei ONCF, ca extindere a liniilor feroviare sau pentru a ajunge in regiuni care nu sunt deservite de tren, in vederea promovarii produsului „feroviar-rutier”. http://www.supratours.ma/Produits-services/Transport-national Un bilet pe ruta Marrakech-Essaouira costa 80 MAD (aprox 40 RON)/persoana, exceptand cursa cu plecare la ora 9:00, pentru care veti plati 100 MAD Biletele le puteti achizitiona online: https://www.oncf-voyages.ma/
Viza
Cetatenii romani pot calatori in Maroc fara viza de intrare, perioada maxima de sedere admisa fiind de 90 zile. Valabilitatea pasaportului trebuie sa fie de cel putin 3 luni de la data prognozata a iesirii de pe teritoriul acestui stat. Nu este necesar vaccin.Iti recomandam ca anterior deplasarii in Maroc sa inchei o asigurare medicala.
Cand sa mergi in Maroc
Perioadele optime sunt martie-mai si septembrie-octombrie. In perioada iunie-august caldura este insuportabila in desertul Sahara, in schimb de-a lungul coastei Oceanului Atlantic este placut (Cassablanca, Essaouira). In perioada noiembrie- februarie temperaturile din timpul zilei sunt blande, insa serile pot deveni surprinzator de reci.
Nivel de siguranta
In general, Marocul este o destinatie sigura, insa trebuie sa tii cont de cateva sfaturi: ai grija la obiectele valoroase, imbraca-te adecvat unei destinatii musulmane, pentru a nu atrage privirile, refuza barbatii binevoitori ce rasar de nicaieri, iar daca ai nevoie de un ghid, apeleaza la agentiile locale, tine cont ca marocanilor nu le place sa fie fotografiati si devin destul de agresivi daca au constatat acest lucru, asadar, asigura-te ca-ti dau voie sa-i pozezi ( iti vor cere bani in schimbul unei poze reusite)
Moneda locala
Dirhamul marocan, MAD, este moneda oficiala a Marocului. Platile cu cardul sunt acceptate la restaurant si la unele magazine. In rest, cash. Iti recomandam sa schimbi in aeroport cel mult 20 euro. Suma este suficienta pentru plata transportului. In piata Jemaa el-Fnaa se afla numeroase case de schimb si ATM-uri. Tot aici este si posta. Iti recomandam sa schimbi la posta. Cursul este unul foarte bun.
Pentru a afla care sunt Conditiile de intrare in Maroc, acceseaza site-ul MAE Maroc
Poate te intereseaza si:
Consultati blogul nostru de calatorii https://www.omiesiunadecalatorii.world sau, mai simplu, abonati-va la newsletter. Veti primi periodic cele mai recente articole, informatii utile, sugestii, oferte de calatorie.
Inspirati-va din O Mie si Una de Calatorii si organizati-va vacante de neuitat!