Elvetia | Ce poti face in Brienz, dincolo de o plimbare pe Brunngasse, una dintre cele mai frumoase strazi din Europa
Sculpturi in lemn, animale inlemnite la ferestre, maturi agatate la intrare si muscate ce se intrec in frumusete, toate pe ulitele unui sat elvetian pe care-l poti lesne strabate la pas: Brienz. Un basm. Fiecare casa e impodobita in cel mai inedit mod, captandu-ti atentia minute in sir. Mesaje la intrare, foiala pe dupa perdele si scartait de lemn. Strada din piatra stie unde sa te conduca si, mai ales, stie unde sa te opreasca. Brienz a fost desemnat, pe buna dreptate, satul cu una dintre cele mai frumoase strazi din Europa.
Brienz se afla pe malul de Est al lacului cu acelasi nume.
Nuantele de turcoaz sunt hipnotizante.
Ce puteti face in Brienz
Cea mai romantica parte din Brienz este Brunngasse de-a lungul careia veti descoperi case decorate cu sculpturi in lemn, intrecandu-se in frumusete. Majoritatea dateaza din secolul al XVIII-lea si creeaza senzatia unui muzeu in aer liber. Cu o traditie indelungata in prelucrarea lemnului, Brienz este cunoscut drept „satul sculpturii” si gazduieste o scoala de sculptura si vioara.
Promenada va va imbia la plimbari lungi. Luati-va timp sa priviti si lacul a carui culoare se schimba mereu!
O plimbare cu barca pe apele stralucitoare ale lacului Brienz, in mijlocul muntilor din Oberlandul Bernez, este o experienta de neuitat. Excursia cu barca va ofera posibilitatea de a descoperi micile sate din jurul lacului.
Vara, localnicii si turistii deopotriva fac baie si se relaxeaza pe malul lacului. Puneti in bagaj si un costum de baie pentru ca altfel o sa va para rau!
Urcati cu funicularul de la debarcaderul Giessbach See pana la Grand Hotel Giessbach! Nu primul din lume, dar cel mai vechi din Europa, funicularul Giessbach a fost revolutionar. Calea ferata cu doua vagoane rosii din lemn a fost construita in 1879, fiind prima cale ferata din lume care a avut o bucla de ocolire in mijloc, astfel incat doua vagoane contragreutate sa poata trece unul pe langa celalalt.
Dincolo de drumul impresionant, va puteti minuna de spectacolul naturii oferit de cascada Giessbach si de celelalte paraie care se prabusesc in Lacul Brienz. Privelistea este impresionanta. Chiar daca nu va cazati la Grand Hotel Giessbach, e musai sa ajungeti aici pentru a vedea cascada, caci nu exista un alt punct de unde sa o puteti admira mai bine. O prajitura savurata pe terasa cu vedere completeaza experienta si o indulceste pe masura.
Puteti face o multime de drumetii, asa ca e cazul sa veniti pregatiti.
Freilichtmuseum Ballenberg (muzeul in aer liber), aflat in apropiere, este locul pe care nu trebuie sa-l ratati. Acesta ofera o perspectiva interesanta asupra vietii rurale din secolele XVI-XIX. Ballenberg are 100 de cladiri rurale istorice din toate regiunile Elvetiei, animale, gradini, demonstratii de artizanat, hanuri. Daca sunteti cu cei mici, puteti petrece aici o zi intreaga.
Va puteti bucura de vederi epice ale Alpilor elvetieni intr-o calatorie cu trenul ce va va duce din Brienz in varful muntilor. Pe calea ferata Brunig, vara puteti lua un tren cu locomotiva pe abur, de la Interlaken Ost prin Meiringen la Giswil trecand pe malurile turcoazului lac Brienz si peste pasul Brünig. De asemenea, puteti urca muntele pe calea ferata cu cremaliera, construita in 1892, spre Rothorn. Intr-o zi senina, Rothorn va ofera o priveliste magnifica a nu mai putin de 693 de varfuri (Brienzer Rothorn - 2350 m inaltime).
In apropiere de Axalp, deasupra Brienz se afla o statiune de schi, potrivita pentru familii. De asemenea, Rothorn are o regiune de schi la micul lac Eisee.
Daca ar fi sa ma gandesc la un sat alpin fantezist, cu siguranta acesta ar fi Brienz. Cabanele robuste din lemn din ale caror colturi intunecate incoltesc muscate de un rosu sangeriu, lacul turcoaz, muntii si padurile dese, funicularul, toate mi-au dat senzatia ca satul a fost blocat in timp.
Sper ca v-am convins sa-l adaugati pe lista, mai ales daca va ganditi la o vacanta in Elvetia!
Poate va intereseaza si:
Vara in Chamonix (Franta): Ghid pentru o escapada in Alpi
Consultati blogul nostru de calatorii https://www.omiesiunadecalatorii.world sau, mai simplu, abonati-va la newsletter. Veti primi periodic cele mai recente articole, informatii utile, sugestii, oferte de calatorie.
Inspirati-va din O Mie si Una de Calatorii si organizati-va vacante de neuitat!