Malta | Ce poti face in Valletta
Valletta. O strabati la pas. Intr-un perimetru restrans a adunat evenimente si a scris istorie, a ridicat cladiri monumentale si si-a construit identitatea arhitecturala. Inconfundabila. Are atat de multa arhitectura istorica, incat UNESCO a desemnat orasul drept sit al patrimoniului mondial ( 1980).
Ca s-o descopere, multi turisti pornesc din piata de langa Poarta Orasului, locul unde se afla fantana Triton ce-ti atrage atentia prin dinamica pronuntata si compozitia expresiva.
Noi am am ajuns in acea zona mai tarziu, caci Valletta ne-a primit pe Bulevardul Republicii, direct la carnaval. Era gazda evenimentului ce se desfasoara de mai bine de cinci secole. Care alegorice, masti si costume, muzica, ecouri. Vantul glasuia printre zidurile mustind istorie. Pierduti in multime, cautam cu privirea detalii. Balcoanele malteze se iveau la tot pasul, luand si ele parte la spectacol.
Strazi paralele, in panta, intepate de altele perpendiculare, ne ademeneau. Ne-am croit carare, condusi de cateva raze indraznete ce patrundeau printre cladirile ce flancau bulevardul.
Ne-am indepartat de multime. De nicaieri, ne-au iesit in cale cateva cabine telefonice londoneze. Initial ne-au incurcat, dar mirosul sarat al marii ne-a gadilat narile, trezindu-ne din visare, asa ca ne-am furisat pe stradutele laturalnice ce trageau cu ochiul la Mediterana. Cand ridicam ochii, petice innourate, alergate de briza usoara, prindeau forme interesante. Mai apoi, soarele isi asternea lumina orbitoare peste cupolele bisericilor, poleindu-le.
La tot pasul, cladiri impunatoare, exemple ale scolii de arhitectura din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Elemente clasice, cu o suprapunere echilibrata a decoratiunilor baroce. De neratat, Co Catedrala Sfantului Ioan. Exteriorul este in contradictie cu interiorul opulent. Aici puteti vedea cea mai mare lucrare a lui Carravaggio, pictorul prolific, dar controversat, innobilat cavaler al justitiei Ordinului Maltez, apoi deposedat ca urmare a unei crime comise- Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Un alt artist italian, Mattia Preti, cunoscut sub numele de ,,Il Cavalier Calabrese”, este responsabil pentru magnificul interior baroc al acesteia.
Agale, pe stradute pietruite, printre cladiri ce au invins secolele, am ajuns la Gradinile Barrakka. Construite in 1560 pe nivelul superior al Bastionului Sf Petru si Pavel, acestea au servit initial ca zona de agrement pentru cavaleri, iar in 1800 au fost deschise publicului. In Barrakka de Sus puteti vedea o replica a sculpturii Les Gavroches, semnata de sculptorul maltez Antonio Sciortino, originalul aflandu-se in prezent la Muzeul National de Arte.
In apropierea Gradinilor de Jos puteti vedea The Saluting Battery. Opt replici de tunuri trag salve zilnic, la 12 si 16. Bateria de artilerie a fost construita in secolul al XVI lea, la ordinul Sf Ioan si are deschidere spre Marele Port. In zare se vad cele 3 orase: Vittoriosa, Senglea si Cospicua.
Latura moderna, suflu nou. Poarta orasului, Opera regala si noua Cladire a Parlamentului au fost incluse in proiectul City Gate, care a avut ca obiectiv reorganizarea intrarii principale in capitala malteza. Dar, sa le luam pe rand:
Poarta Centrala din Valletta, proiectata de arhitectii care se ocupau cu planificarea orasului, a fost ridicata in timp ce se construia capitala malteza. De atunci, a suferit cinci reconstructii. Asadar, actuala intrare in oras este a cincea. Prima poarta-Porta San Giorgio, proiectata de inginerul militar Francesco Lapparelli si ridicata intre 1566-1569 era, de fapt, un pasaj taiat in stanca. In 1632 a fost inlocuita cu o poarta ce consta intr-o arcada centrala, cu cate un arc mai mic de o parte si de cealalta. In 1853, la apogeul stapanirii britanice, a fost ridicata o noua poarta- Porta Reale, formata din 2 arcuri centrale si cate 2 mai mici de o parte si de cealalta. A patra poarta a fost inaugurata in 1964.
Multi turisti considera Poarta Victoria ca fiind cea mai frumoasa, datorita aspectului. Construita din calcar maltez, cu o simetrie clasica si bogate elemente decorative specifice stilului Victorian, aceasta se integreaza perfect in complexul architectural al fortificatiilor din Valletta, adaugand senzatia de putere, faima si traditie. Arcade misterioase, stema malteza si simboluri ale Imperiului Britanic se afla deasupra portii si domina designul. Este cea mai veche din oras, deoarece a avut norocul sa supravietuiasca bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. A fost conceputa in timpul dominatiei britanice, pentru a inlocui o intrare originala ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea, ce nu mai avea capacitatea de a satisface nevoile unui port in dezvoltare, si a fost numita dupa regina.
Teatrul in aer liber-Teatrul Rjal, aduce in prim plan povestea Operei Regale. Proiectata in 1861 de catre arhitectul englez Edward Middleton Barry- cunoscut gratie Covent Garden si National Gallery, inaugurata 5 ani mai tarziu, cladirea oprei a castigat un statut iconic datorita designului si decorului interior luxos. Dupa 7 ani de la deschidere, aceasta bijuterie a capitalei malteze a fost deteriorata intr-un incendiu. A fost restaurata- pastrand in mare parte exteriorul original- si redeschisa peste aproape 5 ani, cu un spectacol din Aida a lui Giuseppe Verdi. In 1942 magnificul teatru de opera a fost aproape distrus de bombardamentul Luftwaffe, iar autoritatile locale au dezasamblat ramașițele ce puteau fi periculoase pentru trecatori, cu exceptia terasei si a catorva coloane corintice ce nu au fost grav afectate, ramanand amintiri ale reperului arhitectural și cultural din Valletta de odinioara. Decenii la rand, problema reconstructiei Operei Regale a fost discutata in mod regulat, dar diverse evenimente au impiedicat planurile. Arhitectul Renzo Piano, creatorul The Shard, a ales sa foloseasca ramasitele Operei Regale la teatrul în aer liber, ce a fost inaugurat in 2013. Astazi, Royal Opera House este un sit pitoresc al ruinelor unei cladiri de teatru remarcabile odinioara și un loc potrivit pentru spectacole contemporane.
Modelele create de intemperii pe zidurile de aparare ale Vallettei, l-au inspirat pe renumitul architect Renzo Piano in proiectarea fatadelor de calcar ale noii cladiri a Parlamentului din Piata Libertatii. Peretii netezi si suprafetele cu o textura sculpturala in relief, neobisnuita pentru piatra naturala, contureaza o cladire ce incearca timid sa se integreze.
Ce mai puteti vedea in Valletta:
Fortul Sfantului Elmo, una dintre cele mai importante fortificatii din Malta, a protejat micul stat insular de atacurile constante ale armatei otomane.
Fortul Saint Angelo, un loc misterios, cu o istorie indelungata, este situat în centrul Marelui Port. Nu se stie cu exactitate data cand a fost construit, insa apare inainte de secolul al XIII lea. In Evul Mediu a fost cunoscut sub numele de Castrum Maris. Dincolo de legenda potrivit careia fantoma Doamnei Cenusii- amanta Castelanului De Nava, ce a fost ucisa si ingropata in temnita fortului, apare in jurul acestuia- uneori ca o femeie agresiva, alteori ca o salvatoare, Fortul Saint Angelo merita atentie deoarece a jucat un rol important in respingerea numeroaselor atacuri inamice asupra Maltei. Cel mai mare impact asupra fortificatiei asezării l-au avut Cavalerii Ordinului Sf. Ioan. Din 1998, a fost inclus pe lista siturilor Patrimoniului UNESCO.
Marele port- Grand Harbour, cel mai mare port natural din Mediterana, se afla in apropierea fortului Elmo. O panorama superba asupra acestuia vi se dezvaluie si din Gradinile Barrakka.
Valletta este centrul multor institutii culturale din Malta, care includ Muzeul National de Arheologie, Muzeul National de Arte Frumoase, Muzeul Razboiului, Teatrul Manoel- unul dintre cele mai vechi teatre din Europa- inca in functiune si St James Cavalier-o veche cladire militara care in 2000 a fost transformata in centru de arta. Biblioteca Nationala a Maltei dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea si gazduieste o colectie mare, precum si arhivele Hospitalarilor. Alte atractii ar putea fi Muzeul Jucariilor si Muzeul Postei.
Palatul Marilor Maestri, in prezent biroul presedintelui, a fost resedinta conducatorilor, a Cavalerilor Ioaniti si a guvernatorilor britanici ai Maltei.
Auberge de Castille, considerata una dintre cele mai frumoase cladiri baroce din capitala, se afla in cel mai inalt punct din Valletta si gazduieste biroul Primului Ministru.
Cum ajungi in Malta
Din Bucuresti, ai variante de zbor direct catre Malta. Zborul dureaza aproximativ 2 ore si jumatate:
doua curse saptamanale Ryanair (luni si vineri)
doua curse saptamanale Wizz Air (miercuri si duminica).
Daca te grabesti, gasesti bilete cu preturi bune pentru luna februarie si martie: de la 49 lei /segment de zbor WizzAir
Unde sa te cazezi in Valletta?
Iata recomandarea noastra: Rosselli: hotelul din Valletta (Malta), in care stilurile sunt in armonie
Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Este o bucurie faptul ca ne urmaresti, dar si o obligatie: aceea de a veni mereu in sprijinul tau cu informatii utile, recomandari si sfaturi pentru vacante fara cusur.
Poate te intereseaza si:
Rosselli: hotelul din Valletta (Malta), in care stilurile sunt in armonie
Malta - informatii, sfaturi si recomandari pentru o vacanta pe cont propriu
Ce ne-a placut la Marsaxlokk, coloratul sat pescaresc din Malta
Cum ajungi si ce poti face in Popeye Village daca esti in Malta
Nu rata Mdina, daca esti in Malta
Unde sa mananci in Sliema si Saint Julian (Malta)
Te rugam sa nu uiti ca avem si pagini de social media: un canal de YouTube unde incercam sa aducem plus valoare articolelor noastre prin video si sunet, o pagina de Instagram unde incarcam fotografii din aventurile noastre si o pagina de Facebook unde poti fi la curent cu ultimele noastre articole si informatii.
Nu ezita sa ne contactezi pentru orice informatie legata de travel, pe oricare dintre canalele de social media O Mie si Una de Calatorii si vom face tot posibilul sa te ajutam.
Inspira-te din O Mie si Una de Calatorii si organizeaza-ti vacante de neuitat!